web tasarım nedir?

Web Tasarım Nedir

Web Tasarı Nedir ve Temel Prensipleri:

Web tasarımının temel prensipleri, estetik, işlevsellik, kullanılabilirlik ve erişilebilirlik gibi temel unsurlardan oluşmaktadır.

  • Estetik:

Bir web sitesinin görsel kısımlarını oluşturan renkler ve görsellerin uyumlu bir şekilde bir araya gelmesidir.

  • İşlevsellik:

Web sitesinin işlevlerinin kullanıcı ihtiyaçlarını karşılaması ve istenen sonuçları elde etmesidir.

  • Kullanılabilirlik:

Bir web sitesinin kullanıcıların kolaylıkla gezinmelerini ve istedikleri bilgilere ulaşmalarını sağlamasıdır.

  • Erişilebilirlik:

Bir web sitesinin engelli kullanıcılar tarafından da kullanılabilir olmasını sağlar.

Bu prensipler, iyi bir web tasarımının temelini oluşturur ve bir web sitesinin kullanıcı deneyimini optimize etmesine yardımcı olur.

Web Tasarımının Tasarım Süreci:

Web tasarımı süreci genellikle belirli adımlardan oluşur. İlk adım, ihtiyaç analizi ve hedef belirleme sürecidir. Bu süreçte, bir web sitesinin hedefleri, kitle ve gereksinimler belirlenir. İkinci adım, araştırma ve planlama sürecidir. Bu süreçte, pazar araştırması yapılır, rekabet analizi yapılır ve bir tasarım planı oluşturulur. Üçüncü adım, tasarım sürecidir. Bu süreçte, bir web sitesinin görsel ve işlevsel unsurları tasarlanır ve prototip oluşturulur. Dördüncü adım, geliştirme sürecidir. Bu süreçte, tasarlanan web sitesi kodlanır ve çalışır hale getirilir. Beşinci adım, test ve düzeltme sürecidir. Bu süreçte, bir web sitesi test edilir ve herhangi bir hata düzeltilir. Son adım, yayınlama ve bakım sürecidir. Bu süreçte, bir web sitesi yayınlanır ve düzenli olarak bakım yapılır.

Web tasarımının gelişim evrimi

Web tasarımı nedir dediğimizde gelişim sürecine de değinmemin faydalı olacağını düşündük. Zaman içinde teknolojik gelişmelere bağlı olarak sürekli yeni teknolojilerle birlikte gelişti.

  • 1995 – JavaScript’in tanıtımı

Yalnızca HTML içeren bir web sitesi tasarlamak tasarımcıların elini kolunu bağlamak demekti. Yapılabilecek tasarımlar oldukça sınırlı kalmaktaydı. JavaScript ile web siteleri daha dinamik hale geldiler. Esasen JavaScript  ile statik web sayfaları kullanıcının etkileşime girebileceği bir sayfaya dönüştürdü.

  • 1996 – Flas

Adobe firması tarafından geliştirilen Flash, web sitelerine video, ses ve animasyon eklenmesine olanak sağlıyordu. Bu sayede daha dinamik web siteleri oluşturma özgürlüğü verdi. Ne yazık ki, kullanıcının bu animasyonları görebilmesi için doğru flash sürümünün yüklü olması gerekiyordu. Artık günümüzde Flash kullanımdan kalkmıştır.

  • 1998 – CSS HTML’ye katıldı

Flas’ın piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra, tasarımı yapılandırmanın daha iyi bir yolu CSS geldi. CSS ile yazı tipi boyutlarını ve renklerini değiştirebilir, tasarımları daha çekici hale gelebiliyordu artık. HTML’yi içerik ve CSS’yi tasarım olarak düşünebilirsiniz. İkisi birlikte, web’de gerçekten özelleştirilebilir bir yapıya kavuşmuş oldu.

  • 2000 – Artık e ticaret siteleri popüler

Dünyanın önde gelen çevrimiçi ödeme şirketi Paypal, 2000 yılında hizmete başladı. Artık e-ticaret sitelerinin yaygınlaşmaya başladığı bir sürece girilmiş oldu. Amazon’dan eBay ve Etsy’ye, çevrimiçi alışveriş fikri yavaş yavaş daha yaygın hale geldi.

  • 2007 — Mobilin doğuşu

İlk IPhone’un piyasaya sürülmesiyle, web sitelerine artık cep telefonları ile girmek yaygınlaşmaya başladı. Bu durum artık web tasarımı yaparken cep telefonlarınında dikkate alınması gerekliliğini doğurdu. Tasarımcılar ve geliştiriciler Mobil cihazlara uyum sağlamak için, küçük bir ekran tasarımı ve yükleme süresi gibi zorlukları aşmaları gerekiyordu.

  • 2010 – Responsive web tasarım

Ethan Marcotte, duyarlı tasarım fikrini ortaya attı. Responsive tasarım, yazılım geliştiricilerin cihazların boyutuna dinamik olarak uyum sağlayabilen bir Web sayfası oluşturmasına olanak tanır. Bu geliştirme felsefesi, Web sayfalarının hızlı ve optimize edilmiş bir şekilde oluşturulmasını sağlayarak mobil cihazlarda, tablette ve masaüstünde iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar.

Web Tasarım Kariyeri Sizin İçin Mi?

Tasarım yapmaktan hoşlanıyorsanız ve dijital teknolojiye merakınız olduğunu düşünüyorsanız 1. Adımı geçtiniz demektir.  Görsel hikaye anlatımı konusunda bir yeteneğiniz ve tasarımda ayrıntılara dikkat eden bir gözünüz varsa, web tasarımında bir kariyer düşünmeniz mantıklı bir adım olacaktır.

Sürekli gelişen, değişen, en son araçlar ve trendlerle güncel kalmak heyecanını taşımanız gereken bir sektördür.

Web Tasarım Bölümü Kaç Yıllık?

Web tasarımı bölümü, ön lisans eğitimi olduğu için 2 yıl sürmektedir. Web Tasarımı ve Kodlama Bölümünü bitiren öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girilebilir. Bu sayede bilgisayar ile ilgili 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapma hakkı elde edebilirler. DGS sınavında başarılı olna öğrencilerin seçebileceği bölümler şunlardır:

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Yazılım Mühendisliği
  • Bilgisayar Bilimleri
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  • Grafik Tasarım

Web Tasarımı ve Kodlama Bölümünü’nün amacı internet siteleri için tasarım yapabilecek teknik personel yetiştirmektir. İnternet teknolojilerine ve yazılıma ilgi duyan öğrencilerin tercih edebileceği ön lisans programlarından birisidir. Web Tasarımı ve Kodlama okuyanlar ne iş yapar diye sorulduğunda ise; Web siteleri tasarlar, yenetimi ve bakımlarını üstlenir.

Web Tasarım Bölümü Okuyan Öğrencilerin Web Tasarım Dersleri Nelerdir.

ÖÖn lisans programında verilen eğitimde öğrencilerin aldığı dersler:

  • Web Tabanlı Kodlama
  • Web Okuryazarlığı
  • Temel Bilgi Teknolojileri
  • Kullanıcı Deneyimi Tasarımı
  • Web’de Telif Hakları ve Etik
  • Bilişim Hukuku
  • Web Tasarımı Satış ve Pazarlama
  • Ağ Yönetimi ve Bilgi Güvenliği
  • Web Yayıncılığı
  • İçerik Yönetim Sistemleri
  • Görsel Web Tasarımı
  • Web Yayıncılığı Araçları
  • İnternet Tabanlı Programlama
  • Girişimcilik ve İş Kurma
  • Bilgi Toplumu ve E-Devlet
  • Öğrenme Yönetim Sistemleri
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Atatürk İlke ve İnkılapları
  • Yabancı Dil

Bu dersler sayesinde web tasarım projelerini başarıyla yürütecek teknik personel yetişmesi sağlanmaktadır.

İyi Bir Web Tasarımında olması gereken özellikler

Etkili bir web tasarımı, markanızın hedef kitlenize daha iyi hitap etmenizi sağlar.

  • Etkili ilk izlenim

İyi tasarlanmış bir web sitesi ile müşterilerinize etkili bir ilk izlenim oluşturmak daha kolaydır. Markalar için mevcut veya potansiyel müşterilerin işletmenizi nasıl gördükleri çok önemlidir. Bu web sitelerinin nasıl gördüğü ile doğrudan ilgilidir. Web siteniz markanızı temsil eder ve web tasarımınız, ilgi çekici ve güçlü göründüğünde müşterilerinize ilk izlenim oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

  • Daha İyi Google Sıralamaları (SEO)

Google gibi arama motorlarında web sitenizin daha fazla görünür olması web sitenizin başarısı için kritik öneme sahiptir. Bunun için yapılan çalışmalara Arama motoru optimizasyonu yani SEO denilmektedir. Web SEO, bir web sitesinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlamak için kullanılan stratejiler ve tekniklerin bütünüdür. SEO’nun temel ilkeleri Anahtar Kelime Optimizasyonu, İçerik Kalitesi, Teknik Optimizasyon, Bağlantılar ve Kullanıcı Deneyimi adımlarından oluşmaktadır.

  • Marka Tutarlılığı

Logo, renk ve yazı tipleri gibi markanızın çeşitli önemli varlıkları, kitlenizin markanızı hatırlamasını ve onu rakiplerinizden kolayca ayırt etmesini sağlayabilir. Profesyonel bir web tasarımcı, işletmenizin tüm benzersiz yönlerini dikkate alır ve marka güvenilirliğinize katkıda bulunmak ve tutarlılığı yansıtmak için bunları web sitenize yansıtır.

  • Düşük Hemen Çıkma Oranları

Web tasarımında en önemli unsurlardan biri ziyaretçileri mümkün olduğu kadar web sitesinde kalmasını sağlayacak adımların doğru şekilde atılmış olduğundan emin olmaktır. Hemen çıkma oranı kullanıcıların web sitenizde kaldığı süreye denir. Web siteniz sürükleyici ve ilginç olduğunda, ziyaretçileri daha fazla sayfaya girerek web sitesinin farklı bölümlerini keşfetmeye teşvik eder. Aynı şekilde, görünüşte karmaşık ve gezinmesi zor olan bir web sitesi, ziyaretçileri sitenizden çıkmasına neden olur. Hemen çıkma oranları, web sitenizin güvenilirliğini ve sıralamasını da etkiler. Web siteniz ziyaretçileri daha uzun süre tutacak şekilde tasarlandığında, erken çıkışlardan kaçabilir ve hemen çıkma oranlarını en aza indirebilirsiniz.

Web Tasarımında Profesyonellik

Kurumların web siteleri şirketlere kendilerini tanıtma ve hedef kitlesine kolaylıkla ulaşma, ulaştığı kişi sayısını artırma gibi etkinlikleri kolaylaştırmada oldukça etkili unsurlardan biridir. Güncel teknolojileri takip ederek vizyoner düşünen şirketler bu konuda bütçeden belirli bir pay ayırarak profesyonel hizmet almayı tercih etmektedir.  Bu durumda profesyonel web tasarım nedir sorusunun cevap bulması gerekmektedir. Profesyonel web tasarımı,  bu işte uzmanlığı ve tecrübesi olan kişiler tarafından site tasarımını kazanca dönüştürmek üzere projeler yürütülmesi ve üzerinde çalışılan internet sitesinin daha fazla kişiye ulaşabilir hale gelmesinin sağlanmasıdır. Sanal ortamda basit bir ortam oluşturmaktan ibaret kalan bir siteniz olmasını istemiyorsanız web tasarım konusunda firmamızdan destek alabilir ve arama motorlarının üst sıraya taşıdığı bir siteye sahip olabilirsiniz.

web tasarım nedir

Tasarım Fikirlerinin Estetikle Buluşması

Web tasarım nedir sorusuna verilecek ve konuyu en güzel şekilde özetleyecek yanıtlardan biri; Web sitelerinin hazırlanması ile ilgili tasarım fikirlerinin estetikle buluşmasıdır. Tasarım fikirleri web sitesinin kullanım amacı ve faaliyet gösterilen sektörün özellikleri doğrultusunda belirli ilkelere göre yönlendirilmekte, düzenlenmekte ve uygulamaya dönüşmektedir. Süreçteki tüm aşamaların başarılı bir şekilde tamamlanmasından sonra aktif bir web sitesi elde edilmiş olmaktadır. Projenizde üzerinde tasarım uygulamasının tamamlanması ile birlikte kullanılacak bir web tarayıcı aracılığıyla siteye erişilebilmektedir.

Web Sitelerinin Tasarımı Hangi Unsurları İçerir?

Web tasarım nedir sorusuna yanıt bulmaya yardımcı olacak hususlardan biri web tasarımın unsurları hakkında bilgi edinmektir. Tasarım çalışması yapılırken oluşturulması gereken belirli ana hatlar bulunmaktadır. Buna göre;

  • Web sitesini kullananların aradıkları bilgiye kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak üzere grafik ve metinler düzen içinde yerleştirilmelidir. Tasarımda düzen, dengelilik ve tutarlılık ile birlikte değerlendirilmesi gereken bir husustur.
  • Müşteri tercihleri ve kullanım amacı doğrultusunda web uyumlu renk seçimi yapılmalıdır. Tasarımda kullanılan renklerle firmanın ya da site sahibinin kendini ifade etmesi mümkündür.
  • Web sitesinde fotoğraf, simge, clipart veya logo kullanımı tercih ediliyorsa kolay kullanılabilmesi için sıkışık olmamalı ve boyutları sayfanın açılış hızını etkilememelidir. Kullanılacak grafikler sayfa içeriğiyle uyum içerisinde olmalı ve doğru konumlandırma yapılmalıdır.
  • Web sitesinin tasarımında kalitenin artırılması farklı yazı tiplerinin kullanılmasıyla mümkün olabilmektedir. Web tarayıcılarının okumasında sorun yaşanmayacak yaygın kabul gören fontların tercih edilmesinde yarar bulunmaktadır.
  • Site içeriği kullanılan metinler ve görsel öğeler ile kullanım amacına hizmet etmelidir. Kullanıcıların sitede geçirdikleri zamanı uzatacak bir içerik kullanılmalı ve arama motorları için optimizasyon yapılmalıdır.

web tasarım nedir

Web Tasarı Nedir ve Temel Prensipleri:

Web tasarımının temel prensipleri, estetik, işlevsellik, kullanılabilirlik ve erişilebilirlik gibi temel unsurlardan oluşmaktadır.

  • Estetik:

Bir web sitesinin görsel kısımlarını oluşturan renkler ve görsellerin uyumlu bir şekilde bir araya gelmesidir.

  • İşlevsellik:

Web sitesinin işlevlerinin kullanıcı ihtiyaçlarını karşılaması ve istenen sonuçları elde etmesidir.

  • Kullanılabilirlik:

Bir web sitesinin kullanıcıların kolaylıkla gezinmelerini ve istedikleri bilgilere ulaşmalarını sağlamasıdır.

  • Erişilebilirlik:

Bir web sitesinin engelli kullanıcılar tarafından da kullanılabilir olmasını sağlar.

Bu prensipler, iyi bir web tasarımının temelini oluşturur ve bir web sitesinin kullanıcı deneyimini optimize etmesine yardımcı olur.

Web Tasarımının Tasarım Süreci:

Web tasarımı süreci genellikle belirli adımlardan oluşur. İlk adım, ihtiyaç analizi ve hedef belirleme sürecidir. Bu süreçte, bir web sitesinin hedefleri, kitle ve gereksinimler belirlenir. İkinci adım, araştırma ve planlama sürecidir. Bu süreçte, pazar araştırması yapılır, rekabet analizi yapılır ve bir tasarım planı oluşturulur. Üçüncü adım, tasarım sürecidir. Bu süreçte, bir web sitesinin görsel ve işlevsel unsurları tasarlanır ve prototip oluşturulur. Dördüncü adım, geliştirme sürecidir. Bu süreçte, tasarlanan web sitesi kodlanır ve çalışır hale getirilir. Beşinci adım, test ve düzeltme sürecidir. Bu süreçte, bir web sitesi test edilir ve herhangi bir hata düzeltilir. Son adım, yayınlama ve bakım sürecidir. Bu süreçte, bir web sitesi yayınlanır ve düzenli olarak bakım yapılır.

Web tasarımının gelişim evrimi

Web tasarımı nedir dediğimizde gelişim sürecine de değinmemin faydalı olacağını düşündük. Zaman içinde teknolojik gelişmelere bağlı olarak sürekli yeni teknolojilerle birlikte gelişti.

  • 1995 – JavaScript’in tanıtımı

Yalnızca HTML içeren bir web sitesi tasarlamak tasarımcıların elini kolunu bağlamak demekti. Yapılabilecek tasarımlar oldukça sınırlı kalmaktaydı. JavaScript ile web siteleri daha dinamik hale geldiler. Esasen JavaScript  ile statik web sayfaları kullanıcının etkileşime girebileceği bir sayfaya dönüştürdü.

  • 1996 – Flas

Adobe firması tarafından geliştirilen Flash, web sitelerine video, ses ve animasyon eklenmesine olanak sağlıyordu. Bu sayede daha dinamik web siteleri oluşturma özgürlüğü verdi. Ne yazık ki, kullanıcının bu animasyonları görebilmesi için doğru flash sürümünün yüklü olması gerekiyordu. Artık günümüzde Flash kullanımdan kalkmıştır.

  • 1998 – CSS HTML’ye katıldı

Flas’ın piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra, tasarımı yapılandırmanın daha iyi bir yolu CSS geldi. CSS ile yazı tipi boyutlarını ve renklerini değiştirebilir, tasarımları daha çekici hale gelebiliyordu artık. HTML’yi içerik ve CSS’yi tasarım olarak düşünebilirsiniz. İkisi birlikte, web’de gerçekten özelleştirilebilir bir yapıya kavuşmuş oldu.

  • 2000 – Artık e ticaret siteleri popüler

Dünyanın önde gelen çevrimiçi ödeme şirketi Paypal, 2000 yılında hizmete başladı. Artık e-ticaret sitelerinin yaygınlaşmaya başladığı bir sürece girilmiş oldu. Amazon’dan eBay ve Etsy’ye, çevrimiçi alışveriş fikri yavaş yavaş daha yaygın hale geldi.

  • 2007 — Mobilin doğuşu

İlk IPhone’un piyasaya sürülmesiyle, web sitelerine artık cep telefonları ile girmek yaygınlaşmaya başladı. Bu durum artık web tasarımı yaparken cep telefonlarınında dikkate alınması gerekliliğini doğurdu. Tasarımcılar ve geliştiriciler Mobil cihazlara uyum sağlamak için, küçük bir ekran tasarımı ve yükleme süresi gibi zorlukları aşmaları gerekiyordu.

  • 2010 – Responsive web tasarım

Ethan Marcotte, duyarlı tasarım fikrini ortaya attı. Responsive tasarım, yazılım geliştiricilerin cihazların boyutuna dinamik olarak uyum sağlayabilen bir Web sayfası oluşturmasına olanak tanır. Bu geliştirme felsefesi, Web sayfalarının hızlı ve optimize edilmiş bir şekilde oluşturulmasını sağlayarak mobil cihazlarda, tablette ve masaüstünde iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar.

Web Tasarım Kariyeri Sizin İçin Mi?

Tasarım yapmaktan hoşlanıyorsanız ve dijital teknolojiye merakınız olduğunu düşünüyorsanız 1. Adımı geçtiniz demektir.  Görsel hikaye anlatımı konusunda bir yeteneğiniz ve tasarımda ayrıntılara dikkat eden bir gözünüz varsa, web tasarımında bir kariyer düşünmeniz mantıklı bir adım olacaktır.

Sürekli gelişen, değişen, en son araçlar ve trendlerle güncel kalmak heyecanını taşımanız gereken bir sektördür.

Web Tasarım Bölümü Kaç Yıllık?

Web tasarımı bölümü, ön lisans eğitimi olduğu için 2 yıl sürmektedir. Web Tasarımı ve Kodlama Bölümünü bitiren öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girilebilir. Bu sayede bilgisayar ile ilgili 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapma hakkı elde edebilirler. DGS sınavında başarılı olna öğrencilerin seçebileceği bölümler şunlardır:

  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Yazılım Mühendisliği
  • Bilgisayar Bilimleri
  • Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  • Grafik Tasarım

Web Tasarımı ve Kodlama Bölümünü’nün amacı internet siteleri için tasarım yapabilecek teknik personel yetiştirmektir. İnternet teknolojilerine ve yazılıma ilgi duyan öğrencilerin tercih edebileceği ön lisans programlarından birisidir. Web Tasarımı ve Kodlama okuyanlar ne iş yapar diye sorulduğunda ise; Web siteleri tasarlar, yenetimi ve bakımlarını üstlenir.

Web Tasarım Bölümü Okuyan Öğrencilerin Web Tasarım Dersleri Nelerdir.

ÖÖn lisans programında verilen eğitimde öğrencilerin aldığı dersler:

  • Web Tabanlı Kodlama
  • Web Okuryazarlığı
  • Temel Bilgi Teknolojileri
  • Kullanıcı Deneyimi Tasarımı
  • Web’de Telif Hakları ve Etik
  • Bilişim Hukuku
  • Web Tasarımı Satış ve Pazarlama
  • Ağ Yönetimi ve Bilgi Güvenliği
  • Web Yayıncılığı
  • İçerik Yönetim Sistemleri
  • Görsel Web Tasarımı
  • Web Yayıncılığı Araçları
  • İnternet Tabanlı Programlama
  • Girişimcilik ve İş Kurma
  • Bilgi Toplumu ve E-Devlet
  • Öğrenme Yönetim Sistemleri
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Atatürk İlke ve İnkılapları
  • Yabancı Dil

Bu dersler sayesinde web tasarım projelerini başarıyla yürütecek teknik personel yetişmesi sağlanmaktadır.

İyi Bir Web Tasarımında olması gereken özellikler

Etkili bir web tasarımı, markanızın hedef kitlenize daha iyi hitap etmenizi sağlar.

  • Etkili ilk izlenim

İyi tasarlanmış bir web sitesi ile müşterilerinize etkili bir ilk izlenim oluşturmak daha kolaydır. Markalar için mevcut veya potansiyel müşterilerin işletmenizi nasıl gördükleri çok önemlidir. Bu web sitelerinin nasıl gördüğü ile doğrudan ilgilidir. Web siteniz markanızı temsil eder ve web tasarımınız, ilgi çekici ve güçlü göründüğünde müşterilerinize ilk izlenim oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

  • Daha İyi Google Sıralamaları (SEO)

Google gibi arama motorlarında web sitenizin daha fazla görünür olması web sitenizin başarısı için kritik öneme sahiptir. Bunun için yapılan çalışmalara Arama motoru optimizasyonu yani SEO denilmektedir. Web SEO, bir web sitesinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlamak için kullanılan stratejiler ve tekniklerin bütünüdür. SEO’nun temel ilkeleri Anahtar Kelime Optimizasyonu, İçerik Kalitesi, Teknik Optimizasyon, Bağlantılar ve Kullanıcı Deneyimi adımlarından oluşmaktadır.

  • Marka Tutarlılığı

Logo, renk ve yazı tipleri gibi markanızın çeşitli önemli varlıkları, kitlenizin markanızı hatırlamasını ve onu rakiplerinizden kolayca ayırt etmesini sağlayabilir. Profesyonel bir web tasarımcı, işletmenizin tüm benzersiz yönlerini dikkate alır ve marka güvenilirliğinize katkıda bulunmak ve tutarlılığı yansıtmak için bunları web sitenize yansıtır.

  • Düşük Hemen Çıkma Oranları

Web tasarımında en önemli unsurlardan biri ziyaretçileri mümkün olduğu kadar web sitesinde kalmasını sağlayacak adımların doğru şekilde atılmış olduğundan emin olmaktır. Hemen çıkma oranı kullanıcıların web sitenizde kaldığı süreye denir. Web siteniz sürükleyici ve ilginç olduğunda, ziyaretçileri daha fazla sayfaya girerek web sitesinin farklı bölümlerini keşfetmeye teşvik eder. Aynı şekilde, görünüşte karmaşık ve gezinmesi zor olan bir web sitesi, ziyaretçileri sitenizden çıkmasına neden olur. Hemen çıkma oranları, web sitenizin güvenilirliğini ve sıralamasını da etkiler. Web siteniz ziyaretçileri daha uzun süre tutacak şekilde tasarlandığında, erken çıkışlardan kaçabilir ve hemen çıkma oranlarını en aza indirebilirsiniz.

Web Tasarımında Profesyonellik

Kurumların web siteleri şirketlere kendilerini tanıtma ve hedef kitlesine kolaylıkla ulaşma, ulaştığı kişi sayısını artırma gibi etkinlikleri kolaylaştırmada oldukça etkili unsurlardan biridir. Güncel teknolojileri takip ederek vizyoner düşünen şirketler bu konuda bütçeden belirli bir pay ayırarak profesyonel hizmet almayı tercih etmektedir.  Bu durumda profesyonel web tasarım nedir sorusunun cevap bulması gerekmektedir. Profesyonel web tasarımı,  bu işte uzmanlığı ve tecrübesi olan kişiler tarafından site tasarımını kazanca dönüştürmek üzere projeler yürütülmesi ve üzerinde çalışılan internet sitesinin daha fazla kişiye ulaşabilir hale gelmesinin sağlanmasıdır. Sanal ortamda basit bir ortam oluşturmaktan ibaret kalan bir siteniz olmasını istemiyorsanız web tasarım konusunda firmamızdan destek alabilir ve arama motorlarının üst sıraya taşıdığı bir siteye sahip olabilirsiniz.

web tasarım nedir

Tasarım Fikirlerinin Estetikle Buluşması

Web tasarım nedir sorusuna verilecek ve konuyu en güzel şekilde özetleyecek yanıtlardan biri; Web sitelerinin hazırlanması ile ilgili tasarım fikirlerinin estetikle buluşmasıdır. Tasarım fikirleri web sitesinin kullanım amacı ve faaliyet gösterilen sektörün özellikleri doğrultusunda belirli ilkelere göre yönlendirilmekte, düzenlenmekte ve uygulamaya dönüşmektedir. Süreçteki tüm aşamaların başarılı bir şekilde tamamlanmasından sonra aktif bir web sitesi elde edilmiş olmaktadır. Projenizde üzerinde tasarım uygulamasının tamamlanması ile birlikte kullanılacak bir web tarayıcı aracılığıyla siteye erişilebilmektedir.

Web Sitelerinin Tasarımı Hangi Unsurları İçerir?

Web tasarım nedir sorusuna yanıt bulmaya yardımcı olacak hususlardan biri web tasarımın unsurları hakkında bilgi edinmektir. Tasarım çalışması yapılırken oluşturulması gereken belirli ana hatlar bulunmaktadır. Buna göre;

  • Web sitesini kullananların aradıkları bilgiye kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak üzere grafik ve metinler düzen içinde yerleştirilmelidir. Tasarımda düzen, dengelilik ve tutarlılık ile birlikte değerlendirilmesi gereken bir husustur.
  • Müşteri tercihleri ve kullanım amacı doğrultusunda web uyumlu renk seçimi yapılmalıdır. Tasarımda kullanılan renklerle firmanın ya da site sahibinin kendini ifade etmesi mümkündür.
  • Web sitesinde fotoğraf, simge, clipart veya logo kullanımı tercih ediliyorsa kolay kullanılabilmesi için sıkışık olmamalı ve boyutları sayfanın açılış hızını etkilememelidir. Kullanılacak grafikler sayfa içeriğiyle uyum içerisinde olmalı ve doğru konumlandırma yapılmalıdır.
  • Web sitesinin tasarımında kalitenin artırılması farklı yazı tiplerinin kullanılmasıyla mümkün olabilmektedir. Web tarayıcılarının okumasında sorun yaşanmayacak yaygın kabul gören fontların tercih edilmesinde yarar bulunmaktadır.
  • Site içeriği kullanılan metinler ve görsel öğeler ile kullanım amacına hizmet etmelidir. Kullanıcıların sitede geçirdikleri zamanı uzatacak bir içerik kullanılmalı ve arama motorları için optimizasyon yapılmalıdır.
4 cevaplar
    • web tasarım
      web tasarım says:

      Öncelikli olarak HTML bilmeniz gerekir. Bunun yanında kunalıcak projeye göre PHP, CSS, JAVA, MYSQL bilmeniz gerekebilir.

      Yanıtla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir