Dünyanın İlk Web Sitesi
Dnyanın ilk web sitesi World Wide Web‘in (WWW) mucidi ve Time Dergisi’nin ’20. Yüzyılın En Önemli 100 Kişisi’nden biri olan Sir Tim Berners-Lee, vizyoner ve yenilikçi çalışmaları ile hayatımızı neredeyse her alanında değişmesini sağlayan bir bilim adamı ve akademisyendir.
Tim Berners-Lee Oxford Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Berners-Lee, İsviçre, Cenevre yakınlarındaki büyük parçacık fiziği laboratuvarı olan CERN’de yazılım mühendisi oldu. Bilim adamları hızlandırıcılarını kullanmak için dünyanın her yerinden projeye katkı veriyorlardı, ancak Sir Tim bilgi paylaşmakta zorlandıklarını fark etti.
O günlerde farklı bilgisayarlarda farklı bilgiler vardı, ancak buna ulaşmak için farklı bilgisayarlarda oturum açmanız gerekiyordu. Ayrıca bazen her bilgisayarda farklı bir program öğrenmek zorunda kalıyordunuz.
Tim, bu sorunu çözmenin yollarını araştırmaya başladı. Zaten milyonlarca bilgisayar, hızlı gelişen internet aracılığıyla birbirine bağlanıyordu ve Berners-Lee, hipermetin adı verilen gelişmekte olan bir teknolojiden yararlanarak bilgi paylaşabileceklerini fark etti.
Mart 1989’da Tim, web’in ne olacağına dair vizyonunu “Bilgi Yönetimi: Bir Öneri” adlı bir belgede ortaya koydu. Tim’in ilk projesi kabul edilmedi. O zamanki patronu Mike Sendall, kapakta “Belirsiz ama heyecan verici” sözlerini not etti. Web hiçbir zaman resmi bir CERN projesi olmadı, ancak Mike, Eylül 1990’da Tim’e proje üzerinde çalışması için izin vermeyi kabul etti. Steve Jobs’un ilk ürünlerinden biri olan NeXT bilgisayarı kullanarak çalışmaya başladı.
Tim’in orijinal önerisi.
1990 yılının Ekim ayına kadar Tim, günümüz web’inin temeli olmaya devam eden (ve web tarayıcınızın bazı bölümlerinde göründüğünü görmüş olabileceğiniz) üç temel teknolojiyi yazmıştı:
- HTML: Hiper Metin İşaretleme Dili. Web için işaretleme (biçimlendirme) dili.
- URL: Tekdüzen Kaynak Tanımlayıcı. Benzersiz olan ve web’deki her kaynağı tanımlamak için kullanılan bir tür “adres”. Aynı zamanda yaygın olarak URL olarak da adlandırılır.
- HTTP: Köprü Metni Aktarım Protokolü. Web’den bağlantılı kaynakların alınmasına izin verir.
Tim ayrıca Dünyanın ilk web sayfası düzenleyicisini / tarayıcısını (“WorldWideWeb.app”) ve ilk web sunucusunu (“http”) yazdı. 1990’ın sonunda, ilk web sayfası açık internette sunuldu ve 1991’de CERN dışındaki insanlar bu yeni web topluluğuna katılmaya davet edildi. İlk web siteleri 1991’de geliştirilmeye başlandı. Sonrasında 30 Nisan 1993’te CERN tarafından WWW ön eki ile internet kullanıcılarının ulaşabileceği hale geldi. 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ Ankara-Washington arasında kiralık hat ile Türkiye’de ilk internet bağlantısı gerçekleşti.
Web büyümeye başladığında, Tim, projenin gerçek potansiyeline ulaşması için ücretsiz ve herhangi bir telif hakkı olmadığında daha başarılı olacağınız farketti.
Şöyle açıklıyor: “Bu teknoloji patentli ve benim kontrolümde olsaydı, muhtemelen bu kadar kabul görmeyecekti. Bir teknolojinin evrensel olmasını ve aynı zamanda kontrollü elimde olmasını öneremezsin.”
Bu nedenle, Tim ve diğerleri, CERN’in temel kodu sonsuza dek telifsiz olarak kullanılabilir hale getirmeyi kabul etmesini sağlamayı savundu. Bu karar Nisan 1993’te açıklandı ve daha önce hiç görülmemiş küresel bir yaratıcılık, işbirliği ve yenilik dalgasını ateşledi.
Tim, açık web standartları geliştirmeye adanmış uluslararası bir topluluk olan World Wide Web Konsorsiyumu’nu (W3C) kurmak için 1994 yılında CERN’den Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne taşındı. Bu güne kadar W3C’nin Direktörü olmaya devam ediyor.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!